Oorverzorging


Epitheliomigratie Het zelfreinigend vermogen van het oor

Normaal gesproken is het niet nodig dat de oren van honden en katten inwendig worden gereinigd. Het inwendige oor beschikt namelijk, dankzij epitheliomigratie, over een zelfreinigend vermogen. Hierbij verplaatsen epitheelcellen vanaf het centrale gedeelte van het trommelvlies en de gehoorgang geleidelijk op naar de gehooruitgang.

Soms kan dit zelfreinigend vermogen echter verstoord raken, waardoor vuil in de gehoorgang zich kan verzamelen met een eventuele oorontsteking als gevolg.Wanneer wordt oorverzorging wel nodig?

Oorverzorging wordt belangrijk wanneer het zelfreinigend vermogen van het oor niet goed verloopt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bepaalde ooraandoeningen aan de basis liggen, maar meestal is het de leeftijd die de oorzaak vormt. Oudere dieren hebben namelijk vaker last van vuile oren doordat de epitheliomigratie op deze leeftijd trager verloopt dan bij jongere dieren. Wordt het vuil niet op een andere manier uit de oren verwijderd, dan kan op termijn een oorontsteking ontstaan. Oorreinigers behoren dus niet tot de standaard verzorging, maar worden alleen bij bepaalde indicaties toegepast. Bijvoorbeeld wanneer het zelfreinigend vermogen van het oor niet goed verloopt, maar ook bij oorontstekingen om oorpreparaten waarmee behandeld wordt beter te kunnen laten inwerken en aanwezige oorpijn wat te verzachten.Zijn er verschillen tussen oorreinigers?

Welke oorreiniger voor de oorreiniging het beste geschikt is hangt van verschillende factoren af. Er zijn namelijk uiteenlopende oorreinigers verkrijgbaar welke van elkaar duidelijk verschillen. Afhankelijk van een aantal factoren dient een weloverwogen keuze voor een geschikte oorreiniger gemaakt te worden.

Soort oorsecreet
Bij dik, kruimelig en bruin oorsecreet wordt een oorreiniger met een ceruminolytische activiteit toegepast. Deze heeft als eigenschap het secreet door middel van cellysis van het onderliggende epitheel los te maken. Het nadeel is dat ze meestal ototoxisch zijn en daarom alleen bij een intact trommelvlies gebruikt mogen worden. Ook cerumensolventische oorreinigers zijn bij dit type oorsmeer geschikt. Het voordeel is dat deze klasse oorreinigers minder irritatie geven dan de ceruminolytische oorreinigers. Het nadeel is echter dat ze vaak op oliebasis zijn waardoor de oorschelpen vettig worden. Daarnaast hebben ze door hun oliebasis de eigenschap een occlusie van het oor te kunnen veroorzaken. Een lange termijn gebruik wordt met dit type oorreiniger daarom afgeraden. Is de oorsmeer meer slijmerig van aard, dan is het belangrijk om een oorreiniger te kiezen die over voldoende flushcapaciteit beschikt.

Toestand oorkanaal
Ook de toestand van de gehoorgang is een belangrijke factor in de keuze van de juiste oorreiniger. Wanneer de gehoorgang er rustig uitziet en het trommelvlies intact is, kan een ceruminolytische oorreiniger gebruikt worden. Een gehoorgang die ulcers en roodheid vertoont is een erg pijnlijk oor. Het gebruik van irriterende oorreinigers, zoals ceruminolytica en oorreinigers met een lage pH, dient om die reden in deze situatie absoluut vermeden te worden.

Ototoxiciteit
Wanneer de toestand van het trommelvlies onbekend is of wanneer deze daadwerkelijk beschadigd is, wordt het liefst een cerumensolvent gebruikt. Daarnaast worden producten met squaleen het best vermeden. Gebruik van irriterende oorreinigers kunnen in deze situatie namelijk tot schade aan het gehoor en evenwichtsorgaan leiden. Producten met chloorhexidine worden bij de kat liefst nooit gebruikt, ongeacht de concentratie.OorreinigersWat is er verder nog belangrijk?

Een goede wijze van toediening en gebruik van oorreinigers is ontzettend belangrijk. Weet u niet zeker hoe u de producten juist toedient, laat u dan goed adviseren. Producten die hun houdbaarheidsdatum gepasseerd zijn en/of lang open staan worden beter niet gebruikt. Ze kunnen namelijk een bron van infectie vormen.