Gebitsverzorging - Algemeen


Gebit hond Het ontstaan van tandplak en tandsteen

Na elke maaltijd vormen de eiwitten in het speeksel en uit het voedsel een dun laagje op de tanden, wat ook wel de materia alba of pellicle wordt genoemd. Dankzij deze laag kunnen bacteriën zich op het tandoppervlak vasthechten. Deze laag van bacteriën vormen op hun beurt weer de basis voor het aanhechten van nog meer bacteriën die zich vervolgens ook weer vermenigvuldigen. Zodoende wordt er na enige tijd een plak gevormd. Deze plak kan niet worden weggepoeld en kan alleen door het poetsen van de tanden verwijderd worden. Indien de gevormde tandplak niet wordt verwijderd kan deze mineraliseren tot tandsteen. De tandsteen vormt een ideale basis voor het aanhechten van nog meer bacteriën en tandplak.

Net zoals bij de mens leidt het ophopen van tandplak en tandsteen vroeg of laat tot problemen aan het tandvlees en tanden, maar kan het door verspreiding van bacteriën via het bloed naar de vitale organen ook nadelige gevolgen op de algemene gezondheid van het dier hebben. Om problemen te voorkomen dienen de tanden dagelijks verzorgd te worden, iets waarvan men tegenwoordig ook bij huisdieren steeds meer bewust is.
Mogelijkheden voor de dagelijkse gebitsverzorging

Tandenpoetsen
De beste en goedkoopste manier om voor een gezond gebit bij uw huisdier te zorgen is door, liefst dagelijks, de tanden en kiezen te poetsen. Dit kan op een jonge leeftijd het gemakkelijkst aangeleerd worden, maar ook bij oudere honden en katten is het mogelijk om de dieren aan een dagelijkse poetsbeurt te laten wennen.

Meer informatie, bijvoorbeeld over hoe u het tandenpoetsen bij uw huisdier kunt aanleren en wat u voor het tandenpoetsen nodig heeft, kunt u uitgebreid op onze website nalezen.
Tanden van een hond worden gepoetstVoeding
Niets gaat boven het tandenpoetsen. Een gebitsverzorging uitsluitend gebaseerd op het geven van kauwsnacks of aangepaste voedingen is niet voldoende. De resultaten van verschillende kauwsnacks, kauwspeeltjes en voedingen zijn namelijk wisselend en aangezien ze allemaal geen mechanische reiniging van alle tanden en kiezen geven kunnen ze een dagelijkse poetsbeurt niet vervangen.

De dagelijkse voeding heeft wel een invloed op de mondgezondheid. Het belangrijkste op het gebied van voeding is om vooral zachte en plakkerige voedingen te vermijden, aangezien deze sneller tot de vorming van tandplak en tandsteen leiden.

Kauwsnack voor de hond Kauwsnacks
Er bestaan allerhande kauwspeeltjes en kauwsnacks die de vorming van tandplak en tandsteen zouden moeten tegengaan. Wees bij de keuze van de kauwsnacks voor uw huisdier wel kritisch, aangezien er ook veel producten op de markt zijn die niet zo effectief zijn. Uiteraard geven wij op onze website meer informatie over kauwsnacks en waar u bij uw keuze op dient te letten.

Droge brokjes Dental dieet
Tegenwoordig zijn er ook steeds meer diëten die de vorming van tandplak en tandsteen zouden kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door het calcium uit het speeksel te complexeren, door toevoeging van antiplaksystemen of door de mechanische reiniging van het kauwen. Ook hierbij dient men kritisch te zijn, aangezien door het toegenomen besef over het belang van een gezond gebit steeds meer producenten een bepaalde gunstige werking voor het gebit aan hun product toeschrijven terwijl het in feite bij hun product onvoldoende onderzocht is. Kies daarom uitsluitend een product dat ook daadwerkelijk uitgebreid onderzocht en getest is. Op onze website kunt u meer informatie over het dental dieet vinden.


Periodieke gebitsreiniging
Indien de tanden thuis goed verzorgd kunnen worden is een periodieke gebitsreiniging niet of zelden nodig. Is een thuisverzorging niet mogelijk dan kan een periodieke professionele gebitsreiniging wel aan te raden zijn om het gebit helemaal schoon te maken en zo tandproblemen te voorkomen.