Nieuws

Nieuwe richtlijn ontwormen
maandag 3 november 2014

Tot voor kort luidde het advies om alle honden en katten elk seizoen, dus 2 tot 4 keer per jaar, te ontwormen. Omdat geen enkele hond of kat in dezelfde levenssituatie leeft, kon het met dit advies zijn dat sommige dieren te weinig of te vaak werden ontwormd.

De ESCCAP heeft nu nieuwe richtlijnen opgesteld waardoor afhankelijk van de levenswijze van uw hond of kat een gerichter ontwormingsadvies gegeven kan worden.

>> Lees het hele artikelChipverplichting pups per 1 april 2013
dinsdag 26 februari 2013

Per 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor alle pups die vanaf dat moment geboren worden of voor honden die vanaf dat moment ingevoerd worden uit het buitenland. Dit besluit draagt bij aan de doelstelling van het kabinet om het dierenwelzijn te verbeteren en misstanden in de dierfokkerij en -handel aan te pakken.

Uitgebreide informatie over wat de exacte regels zijn en waar zowel kopers als verkopers op moeten gaan letten leggen we op onze website graag aan u uit. Cliënten die beroepsmatig met het fokken van honden betrokken zijn worden schriftelijk door ons op de hoogte gebracht.

>> Lees het hele artikelNieuwe wetgeving per 1/1/2013 ingegaan: Wet Dieren
woensdag 9 januari 2013

Op 1 januari is de Wet Dieren ingegaan. Deze nieuwe wet gaat ondermeer de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) vervangen. De Wet Dieren geeft regels die in hoofdzaak gehouden dieren betreffen. Ook worden dieren beschermd die niet worden gehouden, in het bijzonder door het verbod op dierenmishandeling en door het voorstel de plicht om hulpbehoevende dieren zorg te verlenen. Aangezien er ook wettelijke regels voor houders van gezelschapsdieren in zijn opgenomen is het aan te raden op de hoogte te zijn van deze nieuwe wetgeving.

>> Lees het hele artikelDunnere chipnaalden in het assortiment
maandag 7 juli 2012

Sinds kort hebben wij nieuwe chips in ons assortiment opgenomen, bedoeld voor het chippen van kleine pups en kittens. Deze chip is twee keer zo klein dan de meeste conventionele chips en kan daardoor met een veel dunnere transpondernaald onder de huid aangebracht worden. Alhoewel chippen, ongeacht de dikte van de naald, niets anders dan een prikje blijft, is het toch wel een prettigere gedachte om bij kleine pups en kittens die gechipt moeten worden een veel dunnere naald te kunnen gebruiken.


Nieuw konijnenvaccin geeft 12 maanden bescherming
maandag 16 april 2012

De vaccins die voorheen gebruikt werden gaven maar uiterlijk tot een half jaar bescherming. De bescherming tegen myxomatose was zelfs slechts enkel gedurende 1 maand 100%. Dit was natuurlijk geen optimale situatie, maar helaas was er tot voor kort geen betere vaccins voor konijnen voorhanden. Het nieuwe vaccin van MSD animal health biedt wel een jaar lang 100% bescherming. Na vaccinatie is het konijn 12 maanden volledig beschermd tegen zowel myxomatose als RHD. Het gevolg is dat konijnen, net zoals honden en katten, nog maar 1 keer per jaar hoeven gevaccineerd te worden. De halfjaarlijkse vaccinaties en speciale konijnenspreekuren komen daardoor te vervallen.

>> Lees het hele artikelChipverplichting pups vanaf medio 2012
vrijdag 2 maart 2012

Al enkele jaren wordt er binnen de Nederlandse overheid gesproken over een aankomende chipverplichting voor honden. Daarmee gaan we de wetgeving die in de landen om ons heen, waaronder België, al enkele jaren geleden ingevoerd zijn eindelijk volgen. Aanvankelijk was de planning dat deze nieuwe wetgeving al enkele jaren geleden van kracht zou worden, maar uitstel heeft er voor gezorgd dat ook nu nog steeds onbekend is wanneer de chipverplichting voor honden daadwerkelijk in zal gaan. De plannen dienen namelijk nog altijd door de Eerste Kamer goedgekeurd te worden. Momenteel is de verwachting dat de wetgeving voorjaar 2013 zal ingaan.

>> Lees het hele artikelAangepaste wetgeving bij reizen met uw huisdier naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden
maandag 2 januari 2012

Het Department for Environment Food and Rural Affairs (DEFRA) heeft gemeld dat vanaf 1 januari 2012 de eisen voor export vanaf Nederland naar het Verenigd Koninkrijk grotendeels gelijk worden getrokken met eisen voor export naar de meeste andere lidstaten. De Rabiëstiterbepaling en tekenbehandeling komen daardoor te vervallen. Ook Zweden heeft met ingang van 1 januari 2012 een verandering in de regels voor de invoer van honden en katten ingevoerd. Per genoemde datum wordt het verplicht bloedonderzoek op Rabiës en de verplichte ontworming afgeschaft.

Meer informatie over de wetgeving rond het reizen met uw huisdier naar het buitenland kunt u op onze website onder 'Naar het buitenland' vinden.