Fokadvies katten


De voortplanting van katten is een heel breed onderwerp. Zo is de puberteit de fase waarin de kater en de poes vruchtbaar worden. Bij de poes wordt de vruchtbare periode gekenmerkt door krols gedrag. Uitgebreide informatie over dit onderwerp vindt u onder 'Voortplanting'.

Een succesvolle dekking leidt natuurlijk tot dracht bij de poes. Nuttige informatie over dit onderwerp vindt u bij 'Dracht'. We bespreken hier onder andere hoe de dracht vastgesteld kan worden, hoe lang de dracht duurt en wat te doen bij een ongewenste dekking.

Aan het einde van de dracht treedt het moment aan waarop de poes gaat bevallen. De bevalling zelf bestaat uit een aantal fasen die we zullen bespreken bij de 'Bevalling'. Hier leggen we ook uit hoe het moment van de bevalling geschat kan worden. Tenslotte geven wij ook aan in welke situaties de hulp van de dierenarts ingeschakeld dient te worden. Ook de opvolging van de moeder na de geboorte wordt daarbij besproken.

Een nestje kittens heeft na de geboorte en tijdens de eerste levensweken een goede verzorging nodig om ze de beste start van hun leven te geven. Zaken als een goede groei, goed drinken en een goede gezondheid zijn daarbij belangrijk. Alles over deze verzorging en de opvolging van een nestje kittens kunt u vinden bij 'Nestje kittens'.Knop Voortplanting kat Knop Dracht katten Knop Bevalling katten Knop Nestje kittens