Aankoopadvies


Het aanschaffen van een huisdier is een hele serieuze zaak. Een verkeerde keuze kan er toe leiden dat huisdier en baas daar jarenlang problemen mee hebben of dat huisdieren steeds van woonplaats moeten veranderen. Om problemen te voorkomen is het dus belangrijk altijd goed na te denken wanneer overwogen wordt een dier in huis te nemen. Dat kan namelijk heel wat zorgen en problemen voorkomen. Schaf een dier dus nooit impulsief aan, maar slaap er liever een nachtje extra over.


Hond, kat, konijn met vraagteken Welk soort huisdier?
Sommige huisdieren, zoals honden, kunnen dagelijks flink wat aandacht op het gebied van verzorging, gezelschap en beweging nodig hebben, terwijl andere huisdieren zoals konijnen, meestal minder verzorging nodig hebben. Ook met andere zaken dient rekening gehouden te worden. Fretten kunnen namelijk een onaangename geur in huis veroorzaken en katten kunnen aan het meubilair gaan krabben.

Willen uw kinderen graag een huisdier? Besef dan dat, ondanks eventueel vooraf afgesproken regels, de verzorging van het huisdier meestal uiteindelijk toch bij de ouders komt te liggen. Het is dus ook voor u als ouder belangrijk om een huisdier echt leuk te vinden. Bovendien zijn sommige huisdieren voor kinderen minder geschikt. Bepaalde diersoorten kunnen namelijk bijten, speciale verzorging nodig hebben of overdag veel slapen. Voor kinderen is het dus belangrijk dat de verzorging en het hanteren niet teveel problemen en gevaren met zich meebrengt en dat het kind overdag met het dier kan spelen.Welk ras?
Niet alleen de keuze in het soort huisdier is belangrijk, maar bij sommige huisdiersoorten is het ook belangrijk om u vooraf ook in de verschillende rassen te verdiepen en niet puur op het uiterlijk van een dier af te gaan.

Een Weimaraner kan er misschien wel erg mooi uitzien, maar op het gebied van aandacht en lichamelijke activiteit veel verzorging eisen. Problemen kunnen in dat geval dus ontstaan als de eigenaar niet van zo'n actieve levensstijl houdt. Ook binnen kattenrassen zijn er duidelijke verschillen. Zo vergt de vachtverzorging van een langharige kat natuurlijk meer tijd en inspanning en kunnen ook tussen rassen opmerkelijke karakterverschillen bestaan.

Ook bepaalde ziekten en aandoeningen kunnen bij sommige rassen meer voor komen. Vooral bij honden is dat het geval. Aangezien niet alle kosten voor behandeling van erfelijke aandoeningen door de huisdierverzekeraar worden gedekt is het dus verstandig om u vooraf goed te verdiepen in de gebreken die bij rashonden kunnen voorkomen. Bovendien zorgt een bewuste keuze voor een gezond ras er ook voor dat de welzijnsproblematiek rondom rashonden met erfelijke gebreken aangepakt wordt.

De keuze van een ras hangt natuurlijk ook af van wat u van uw dier wenst. Wilt u deelnemen aan shows, sport, moet een hond waaks zijn of juist een speelkameraad voor uw kind zijn?Houd rekening met uw levenssituatie
Naast de verzorgingsbehoefte speelt ook uw levenssituatie een grote rol bij de keuze voor een huisdier. Het spreekt voor zich dat het niet verstandig is om een Berner Sennenhond op een appartement te houden.

Helaas weegt ook de financiële situatie door bij de huisdierkeuze. Een hond is niet alleen duur in aanschaf, maar brengt vooral bij de grotere rassen meer maandelijkse kosten voor voeding en verzorging met zich mee. Ook de medische kosten zijn voor grotere honden meestal groter. Een operatie of antibioticakuur is bij zwaardere dieren immers duurder. Omdat elk dier ziek kan worden en op termijn medische zorg nodig kan hebben dient ook hiermee vooraf goed rekening gehouden te worden.

Ook eventuele andere huisdieren in huis kunnen van doorslaggevend belang zijn. Het houden van vogels en kleine knaagdieren in een huis waar ook katten leven is niet altijd de verstandigste keuze.Op onze website kunt u per huisdiersoort meer aankoopadviezen lezen.